schweizisk ost
Schweizisk ost finns i alla former och storlekar: en stor mångfald som speglar det varierande schweiziska landskapet.
Appenzeller
Appenzeller är en av de kryddigaste och populäraste schweiziska ostarna. Denna unika ost gnuggas för hand under mognadsperioden med en speciell kryddblandning, vars recept fortfarande hålls hemligt. Appenzeller finns i flera varianter, inklusive Classic (Silver), Surchoix (Guld) och Extra (Svart). Appenzeller Classic, mer känd som Appenzeller Soft, har en lätt kryddig smak tack vare 3 månaders mognadsperiod och den hemliga kryddblandningen. Appenzeller Surchoix har lagrats i 4 månader och har en underbart kryddig och stark smak. Denna ost kan kännas igen på guldetiketten. Appenzeller Extra lagras i 6 månader vilket ger osten en härligt kryddig smak och stark arom. Osten känns igen på den svarta och guldiga etiketten.
Gruyère
Gruyère är en utsökt ost av schweiziskt ursprung. Denna ost är uppkallad efter den schweiziska staden Gruyères. Gruyère har burit AOC kvalitetsmärket sedan 2001, så du kan vara säker på äkta schweizisk kvalitet. Gruyère kännetecknas av en utsökt söt, nötaktig smak. Osten är också idealisk för alla sorters rätter, inklusive en smakrik ostfondue. Sedan finns det specialvarianten Gruyère Kaltbach. Denna speciella ost har en intensivt rik, kryddig smak på grund av mognaden i de fuktiga sandgrottorna i Kaltbach. Gruyère Kaltbach är därför en av de allra bästa ostarna i Schweiz.
Tomme de Savoie
Tomme de Savoie är en halvhård schweizisk ost som tillverkas i Savoie. Opastöriserad komjölk används för att producera denna ost. Utsidan av osten kännetecknas av en fast grå svål, medan insidan av osten är mycket ljus i färgen. Osten kännetecknas också av en starkt närvarande lukt, som påminner lite om ammoniak. Det är en låg fetthalt, subtil ost med en fettprocent mellan 20 % och 45 %.