Frisisk klöverost
Frisisk klöverost, även känd som 'nejlikeost', är en unik holländsk produkt från den norra regionen, som kallas 'Friesland'. Känd och älskad i Nederländerna för sin kryddiga, skarpa och distinkta smak - dessa ostar måste provas av verkliga ostälskare. De tillverkas av pastöriserad, skummad komjölk och kommer i två olika varianter: lagrad och åldrad. Dessa ostar är mycket höga i smak, låga i fett och väldigt lämpade för att skickas utomlands med post tack vare deras fasta textur.
Klöverost
Friese (ett län i norra Nederländerna) klöverost är en speciell ostsort med kryddnejlika och kummin. Osten tillagas med skummjölk, en mycket mager mjölk som blir kvar efter man gör mejeriprodukter som mejerismör. Osten fick namnet efter alla hål som den har, som liknar fingernaglar. Osten innehåller inte mycket fett och det betyder att den inte har mycket smak själv. Därför tillsätter man olika kryddor och växter så att smaken blir bättre, alternativt, så ändrar man på färgen på det viset. Tillsättningar, som oftast är kummin och kryddnejlika, ger osten sin unika sur-kryddiga smak.
Kanterkaas (Kanterost)
Kanterkaas är en skyddad sort klöverost som är fortfarande väldigt populär nuförtiden. Osten tillagas genom att ysta mager mjölk och pressa ihop det med kvarken. Man använder speciella fat för processen, som är cylinderformade. Faten är ansvariga för den unika formen som osten har. Friese Nagelkaas är själv inte ett skyddat varumärke, därför kan man också använda en fylligare ost. Letar du efter den originella Friese Nagelkaas som du kanske har smakat på förr, så väljer du Kanterosten.