Raclette
Raclette är en läcker, krämig, halvmjuk ost som främst används för att smälta. Raclette introducerades av herdarna och bönderna i Alperna. Efter en kall dag i bergen samlades de vid brasan för att bli varma med en utsökt välsmakande måltid.
Ej i lager
Raclette
Raclette är en läcker, krämig, halvmjuk ost som främst används för att smälta. Raclette introducerades av herdarna och bönderna i Alperna. Efter en kall dag i bergen samlades de vid brasan för att bli varma med en utsökt välsmakande måltid. Namnet raclette kommer från det franska ordet 'racler' som betyder 'att skrapa'. Ursprungligen ställdes ett halvt hjul ost på ett gjutjärnsställ vid den öppna elden tills det översta lagret hade smält. Det smälta lagret av ost skrapades av hjulet och hälldes över grönsakerna, köttet och potatisen.
Mjölken som används till racletten kommer från korna som betar i bergen. Smakrikedomen kommer från det färska gräset och örterna från de norra Alperna. Racletteosten är gjord av obehandlad mjölk och har mognat i 2 till 3 månader för att få den perfekta smaken. Man kan beskriva smaken som len och krämig med en kryddig eftersmak. Raclette smälter perfekt utan några snören eller trådar och kan även användas som smält ost över andra rätter.
Nuförtiden är en öppen eld för att smälta racletten inte längre vanligt. Moderna restauranger har en anordning som värmer halva racletteosthjulet så att osten lätt smälter. Hemma kan du smälta osten i speciella raclettepannor och skrapa med en spatel eller i en liten stekpanna i ett bordsset. Om du inte har en så fungerar en vanlig stekpanna med non-stick. Ät den smälta racletten över vintergrönsaker, kokt potatis eller salt kött. Traditionellt kan du servera den med pickles och picklad lök. Racletteost kombineras underbart med ett kallt, vitt vin. Att njuta av en underbar kväll med vänner och familj är ofullständigt utan en riktig raclette!