Norsk ost
När du tänker på läcker utländsk ost kanske du inte direkt tänker på ost från Norge. Norsk ost säljs inte heller särskilt mycket i vårt land. Ändå vinner skandinaviska ostar mer och mer mark nuförtiden. Med rätta, för dessa ostar är läckra.
För matälskaren
Har du ätit samma ost dag efter dag i flera år nu? Skulle du vilja prova något annorlunda? Då rekommenderas absolut norsk ost. Även om ost från Norge fortfarande är relativt okänd för många så är det definitivt en ost som du måste ha smakat. Norsk ost smakar annorlunda än alla andra ostar som du har njutit av i ditt liv. Trots allt är ostar från Norge sötare än andra ostar. Norsk ost är jättegott på bröd. Eller ät det, som norrmännen äter det, på rostat bröd.
Om Gjetost Gudbrandsdalen
Gjetost Gudbrandsdalen är en vassleost från Norge. Det är en nationalprodukt som Norge är mycket stolta över. Osten är gjord av en pastöriserad blandning av ko- och getmjölk. Detta skapar en underbart mjuk, aromatisk ost. Denna ost pressas och säljs i block. Gudbrandsdalen är inte bara populär i Norge, utan blir också populär i resten av världen.
Smaken av Gjetost Gudbrandsdalen
Gudbrandsdalen är en så kallad kolaost, som har sin bruna färg på grund av kokningen av vasslan. Ostens söta karaktär beror på mjölksockerkristallerna som kristalliseras under denna process. Tack vare den pastöriserade blandningen av ko- och getmjölk som används för framställningen av denna ost är osten underbart mjuk och full av smak. Osten är jättegod i kombination med sylt eller honung på bröd. Dessutom innehåller osten endast 35 % fett.