Emmentaler
Som du kan se är Emmentaler en mångsidig ost som kommer att tilltala en bred publik. I köket kan man variera i det oändliga med den. Det är bland annat en läcker bas för raclette – inte av en slump schweizarnas nationalrätt. Samt ostfondue. Men det är såklart en läcker och enkel goding i kuber på en ost- eller snacksbräda också.
Emmentaler
Alla som någonsin har varit i Schweiz kommer att känna till den populära osten i detta vackra land: den halvhårda emmentaleren. Denna mångsidiga ost har fått sitt namn till den schweiziska Emmental-regionen, där ost har tillverkats i århundraden. Det är till och med den äldsta osten i Schweiz. Med denna ost för du inte bara in smak i ditt hem, utan också ett stycke historia. Där engelsmännen kallar sin Stilton "kungen av engelsk ost", har schweizarna krönt Emmentaler-osten till "kungen av ostar". Emmentaler produceras för övrigt trots sin kungliga status även utanför Schweiz. Det finns även en fransk och en tysk variant.
Du kan känna igen Emmentaler på dess utseende. Tack vare tillverkningsprocessen skapas luftbubblor som gör denna ost till en vacker ost med sina karakteristiska hål. Det finns många typer av emmentaler, som skiljer sig åt i smak bland annat på grund av mognadstiden. Om du vill att emmentaleren ska vara söt behöver den bara mogna i cirka åtta veckor. Med lite mer tålamod kommer du att belönas med en mogen och mer uttalad smak. Den starkast smakande sorten tar inte mindre än ett år att mogna helt. Emmentalostar görs med såväl råmjölk som med pastöriserad mjölk, vilket ger en betydligt annorlunda smakupplevelse. Smakerna som du kan känna igen är därför väldigt olika; från salta och nötiga till den andra ytterligheten: mild och fruktig. Därför finns det en emmentalerost för alla!