Röd skalost
Röda skalostar är en specialitet på ostmarknaden än i dag. De brukar också kallas "röda bakterier". När allt kommer omkring är en ost med röd svål insmetad med bakterien Linens efter tillverkningsprocessen och saltlakeprocessen. Denna process upprepas i sex veckor, vilket skapar en vacker smidig ost med en karakteristisk smak, arom och naturlig färg. Röda skalostar finns i olika storlekar och typer.

Mjuk
Ett exempel på en mjuk ost med röd svål är Morbier. Detta är en speciell 45+ dessertost från Franche-Comté. med en kryddig smak. Olika mjölkningar (morgon och kväll) används för att göra Morbier. Dessa mjölkningar skiljs åt av det karakteristiska lagret av svart aska. Som ett resultat har osten en intensivt rik, lätt kryddig smak. Morbier åldras i genomsnitt 2 till 3 månader.
Lätt
Ett exempel på en mild ost med röd svål är Le Petit Doruvael. Denna speciella ost är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Ad Vlooswijk, sonen Jirco Vlooswijk och kollegor från Montfort. Le Petit Doruvael är ett överraskande tillskott till det rika holländska utbudet. Den exakta skapandet av denna ost hålls till stor del hemlig av familjen Vlooswijk. Det finns också Le Petit Doruvael Truffel, en krämig, välsmakande holländsk bondost. Osten är perfekt balanserad med den aromatiska, raffinerade svarta tryffeln.
Kryddad
Ett exempel på en kryddig ost med röd svål är Fontina DOP. Denna läckra italienska ost är en av juvelerna från nordvästra Italien. Osten är gjord på pastöriserad komjölk och kännetecknas av en nötsmak och en karakteristisk lukt. Det är en fast, fyllig ost med ljusgul färg och små runda hål. Taleggio DOP är också en speciell röd svålost från Italien. Denna ost har gjorts sedan 1000-talet och är ljuvligt full av smak.