Spansk ost
Vad många inte vet är att det finns ett brett utbud av ostar i Spanien. Alla sorters ostar tillverkas i Spanien, från hård till mjuk och från mild till kryddig. Tänk på ungost, lagrad ost, extramognad ost, ädelostar, vitost, rökost och även ost i olivolja. Spansk ost tillverkas av olika typer av mjölk. Ko-, får- och getmjölk, men ofta även en blandning av dessa typer.
Rikt utbud av ostar
Spansk ost är inte lika känd som fransk eller holländsk ost, men den har definitivt samma kvalitet. Spanjorerna har varit specialiserade i åratal på att göra de godaste ostarna. Visste du att Spanien producerar mer än 100 olika spanska ostar? Det här är några mycket välkända namn, som den berömda Manchego-osten.
Om Manchego
Manchego är den mest kända spanska fårosten. Det är den viktigaste spanska osten idag, både i Spanien och utomlands. Manchego är en utsökt hårdost. Denna ost har tillverkats i Spanien under lång tid och har lagrats i 3 månader. Denna ost är uppkallad efter La Mancha, där den ursprungligen kom ifrån. Osten görs på pastöriserad fårmjölk, varefter osten pressas till rejäla runda ostformar. Manchego görs fortfarande efter ett autentiskt recept. Det betyder att osten endast får göras med mjölk från Manchega-fåret.
Den temperamentsfulla smaken av Manchego
När du smakar på denna ost står det snart klart att detta är en riktig spansk ost. Manchego kännetecknas av en temperamentsfull smak. Osten har en fettprocent på 50% och en fin fyllig aromatisk smak. Den fylliga aromen blir bäst när du njuter av osten ren. Även efter mognad förblir Manchego relativt söt med en lätt nötaktig smak.