Grana Padano
Som du kan se är Emmentaler en mångsidig ost som kommer att tilltala en bred publik. I köket kan man variera i det oändliga med den. Det är bland annat en läcker bas för raclette – inte av en slump schweizarnas nationalrätt. Samt ostfondue. Men det är såklart en läcker och enkel goding i kuber på en ost- eller snacksbräda också.
Grana Padano
Grana Padano är en av de mest populära italienska ostarna. Osten tillverkas över hela norra Italien och har en mognadsprocess på 9 till 16 månader. Mogningsprocessen för denna ost är exakt densamma som när osten upptäcktes första gången, och därför har ostens ursprungliga smak bevarats väl. Grana Padano jämförs ibland med parmesanost (en annan välkänd italiensk ost), men det finns verkligen ett antal viktiga skillnader mellan dessa två typer av ost. Grana Padano, till exempel, är inte alls lika fet som parmesanost, och mognadsprocessen är också mycket kortare.
En annan stor skillnad mellan Grana Padano och Parmesan är smaken. På grund av den korta mognadsprocessen behåller Grana Padano sina lätta smaker. Osten är känd för sin unika rökiga smak, med den krämiga eftersmaken av smör. Dessa mjuka smaker ser till att Grana Padano älskas av både unga och gamla, och att osten kan kombineras bra med många andra smaker. Dessutom behåller osten också sin mjuka struktur under mognadsprocessen, vilket gör osten lätt att riva. Grana Padano är med andra ord den perfekta osten för alla hemmakockar.
På grund av sin mjuka smak kan Grana Padano kombineras mycket bra med andra smaker. Tänk till exempel på den söta smaken av tomater eller den salta smaken av kyckling. Det är inte för inte som Grana Padano ofta används som garnering på olika rätter. Italienarna använder osten på många av sina favoriträtter. Tänk till exempel på spagetti, lasagne och pizza. Letar du efter riven ost för att garnera dina rätter? Då är Grana Padano något för dig! Det kommer bara att förstärka smakerna i din maträtt och ge en välsmakande eftersmak.