Parmesan - Parmigiano Reggiano
Parmesanost är en italiensk ost och kallas även Parmigiano Reggiano. Denna läckra ost har sitt ursprung i Parma: en provins i norra Italien. Parmesanost är en av få ostar som har en skyddad titel. Detta innebär att de som produceras i de italienska provinserna Modena, Parma och Reggo Emillia kan bära namnet "Parmigiano Reggiano".
Parmesanost
Parmesanost är en italiensk ost och kallas även Parmigiano Reggiano. Denna läckra ost har sitt ursprung i Parma: en provins i norra Italien. Parmesanost är en av få ostar som har en skyddad titel. Detta innebär att de som produceras i de italienska provinserna Modena, Parma och Reggo Emillia kan bära namnet "Parmigiano Reggiano". Du kan känna igen dessa riktiga parmesanostar på sigillen på sidan av osten. Det finns mer än 500 osttillverkare i norra Italien, som vanligtvis producerar mer än 2 miljoner ostar per år. Det är bra, eftersom parmesanost är mycket populär runt om i världen.
Parmesan tillverkas uteslutande av mjölk från kor från Parma-regionen. Under tillverkningsprocessen värms osten och doppas sedan i ett saltlakebad i 20 dagar. Ett saltlakebad är ett badkar fyllt med ljummet vatten och salt. Efter saltlakebadet måste osten mogna i minst 12 månader. Denna mognadsprocess kan förlängas till maximalt 32 månader. Under mognadsprocessen borstas och vänds ostarna hela tiden. Dessa åtgärder säkerställer att osten kan stelna ordentligt. Innan osthjulen lämnar ostfabriken testas de utförligt på smak och struktur. Genom att göra det kan de italienska ostmakarna kontrollera kvaliteten.
Parmesanost är känd för sin smak. Den långa mognadsprocessen har gett osten en kryddig smak. Förutom att kunna smaka på den här smaken kan du också lukta på den. På grund av sin smak används parmesanost ofta som ett komplement till andra rätter. Parmesanost används till exempel av italienarna för att garnera pasta, pizza och kycklingrätter. Vill du testa ett hälsosammare recept? Smaken av osten är ett bra komplement till sallader med olivoljadressing.