Leerdammer - Maasdammer - Tynjetaler
Maasdammer, Leerdammer och Tynjetaler är holländska ostar. Alla tre är halvhårda och har en nötaktig smak. Maasdammer och Leerdammer har runda hål, medan Tynjetaler har små, oregelbundna hål. De är gjorda av komjölk och har en fetthalt på 45-48%.
Leerdammer
Leerdammerost är en riktig klassiker bland holländska ostar med en rik historia. Leerdammer uppstod 1974, men historien bakom det började faktiskt mycket tidigare. Affärsmannen Cees Booterkooper köpte ett litet mejeri i staden Leerdam 1914, samtidigt som återförsäljaren Bastiaan Baars drev en liten ostbutik i den närliggande byn. 1970 korsades deras vägar och de bestämde sig för att gemensamt utveckla en ny ost. Leerdammerost, tillgänglig i olika varianter och smaker, är den populäraste osten i Tyskland idag. Det är en unik ost med en mild, krämig och karaktäristisk smak.
Maasdam
Maasdamost är en unik, läcker holländsk ost med stora hål. Osten kännetecknas av sina stora hål, som skapas som ett resultat av speciell beredning och en onormal mognadsprocess. Under denna mognadsprocess bildas gas inuti osten. På grund av dessa hål kallas osten även för den holländska emmentaleren. Maasdam är en halvhård, krämig ost med hål, som framställs av komjölk. Luftbubblor frigörs i osten på grund av att luftbubblor bildas under mognadsprocessen. Som ett resultat blir smaken av Maasdam-ost söt och nötaktig. Maasdamost finns som osthjul och i blockform.
Tynjetaler
Tynjetaler är en specialost från Kaasboerderij De Gelder. Osten skapades av en slump under experiment med olika startformler. Osten kännetecknas av sin alldeles egna smak. Till en början såldes osten endast på ostgården. Men så hände något speciellt: kunderna frågade specifikt efter osten med den speciella smaken. Anledning nog att vidareutveckla osten till perfektion. Och så blev Tynjetalern ett faktum. Tynjetaler är en rund ost med stora hål. Osten har en krämig, lätt söt och lätt kryddig smak. En krämig, överraskande ost.