Cheddar
Cheddarost är en av de mest populära engelska ostarna. Cheddar är mest känd för sin klargula färg och används ofta som ostskiva på en hamburgare, men osten är mycket mer än bara en garnering. På grund av sin rika och nötiga smak är Cheddar också mycket lämplig att äta med en drink. Den smuliga konsistensen får många att tro att cheddar är en hård ost, men det kan inte vara längre från sanningen.
Cheddar
För att mogna en cheddarost behöver du ett svalt rum. Dessa kalla temperaturer säkerställer att cheddarostens smak förstärks. Ju längre osten är mogen, desto kryddigare blir osten. Åldringsprocessen för cheddarost tar vanligtvis mellan 3 månader och 3 år. Vilken smak du gillar bäst beror på din personliga preferens. Det är därför smart att prova både en ung och en gammal cheddarost!
Cheddarost är uppkallad efter den lilla byn Cheddar i Somerset, England. Det var här de började tillverka cheddarost. I denna by hittar du också grottorna i Cheddar Gorge. Dessa är kalkstensgrottor, där temperaturen är perfekt för att mogna osten. Många osttillverkare från denna by väljer att lagra sina ostar uteslutande i kalkstensgrottorna. Cheddar är för övrigt ingen skyddad titel och även andra länder får tillverka sina egna cheddarostar. Därför har Irland, Kanada och Sverige sina egna cheddarostmejerier.