Ländle Käse

Smaken av Ländle-ost tar dig med på en resa till de vackra bergen i Alperna i Österrike. Under sommarmånaderna betar korna i detta område på höga bergstoppar och äter bara det färska gräset från Alperna. Denna diet ger den läckra mjuka råmjölken som Ländleosten är gjord av.

Ländleost
Smaken av Ländle-ost tar dig med på en resa till de vackra bergen i Alperna i Österrike. Under sommarmånaderna betar korna i detta område på höga bergstoppar och äter bara det färska gräset från Alperna. Denna diet ger den läckra mjuka råmjölken som Ländleosten är gjord av. För att skydda produktionsprocessen av Ländleosten har den en skyddad titel inom EU. Det betyder att denna ost endast får göras av färsk alpmjölk och måste lagras på traditionellt sätt.
Ländleost lagras under 4 till 10 månader i ett rum med låg temperatur. Många ostmejerier i Österrike väljer att mogna osten i källare, men det finns även ostmejerier som mognar sina ostar i speciella mognadsskåp. Osten måste i alla fall mogna vid en kall temperatur, så att smaken kan utvecklas fullt ut. Längden på mognadsprocessen har stor inverkan på ostens struktur. Ju längre osten har mognat, desto hårdare blir osten. Vill du smaka på den läckra Ländleosten? Tänk sedan på ostens mognad.
Ländleosten är känd för sin mjuka och rika konsistens. På grund av användningen av den mjuka alpmjölken är färgen på osten vackert smörgul och det finns bara små lufthål i osthjulet. Osten har en nötaktig smak. Letar du efter god ost till din smörgås? Då är Ländleosten något för dig! Osten har en fast struktur som gör det lätt att skära den i skivor: och visst smakar den underbart fräscht! Men glöm inte att äta osten som österrikarna gör: i kuber på en läcker ostbräda.