Gruyere
Gruyère är en populär schweizisk ost. Denna ost tillverkas uteslutande av rå komjölk, som den har sin fina struktur på. Osten är uppkallad efter Gruyère-området i Schweiz. Den första Gruyère-osten tillverkades i denna region omkring 1115. Gruyère-ost har numera en skyddad titel. Detta innebär att denna ost endast får tillverkas i det ursprungliga Gruyère-området.
Gruyère
Gruyère är en populär schweizisk ost. Denna ost tillverkas uteslutande av rå komjölk, som den har sin fina struktur på. Osten är uppkallad efter Gruyère-området i Schweiz. Den första Gruyère-osten tillverkades i denna region omkring 1115. Gruyère-ost har numera en skyddad titel. Detta innebär att denna ost endast får tillverkas i det ursprungliga Gruyère-området. Dessutom måste alla schweiziska osttillverkare följa den traditionella produktionsprocessen, så att all Gruyère-ost fortsätter att uppfylla de högsta kvalitetskraven.
Gruyèreosten är känd för sin speciella smak. Det är en söt ost, men har en salt eftersmak. Smaken av Gruyère beror till stor del på hur många månader osten har mognat. Om osten har mognat i mindre än 5 månader har den en krämig struktur och en nötaktig smak. Har osten mognat längre? Då blir strukturen torrare, och osten får en kryddigare smak. Är du osäker på vilken smak du gillar bäst? Tveka inte att prova flera typer av Gruyère-ost: både den unga Gruyère-osten och den något längre lagrade osten.
Gruyère-ost är mycket populär eftersom osten kan användas för att göra många olika delikatesser. Gruyère är också känd som en av de godaste dessertostarna. Det är ostar som ofta konsumeras efter middagen. Tänk till exempel på tärningarna av ost på en ostbräda. Dess distinkta smak gör det lätt att kombinera Gruyère med andra smaker, som frukt och nötter. Den är perfekt på mellanmål eller ostbräda. Gruyère används inte ofta som smörgåsost, med undantag för rostade smörgåsar. Gruyère är väldigt lätt att smälta på grund av ostens mjuka struktur. Osten används inte bara för att tillaga rostade smörgåsar, utan också för att tillaga lasagne och ostfondue.