Organisk ost - Biologisk ost
* Alla våra ekologiska ostar är gjord av holländska ekologisk mjölk med vegetarisk löpe *
Vad är skillnaden på organisk ost och 'vanlig' ost? Den huvudsakliga skillnaden är att kon har ett väldigt annorlunda liv. Kalvarna ges inte konstgjord mjölk, endast organisk komjölk. Vidare så får de bara organiskt foder. Utöver det så används inga konstgjorda och/eller kemiska substanser för att gödsla landet.
På GoudaOstShop.se är vi varje år stolta över vår Skal-certifiering (Skal-nummer: 114147), som krävs för att sälja ekologiska produkter och följa strikta regler.
Biologisk ost
Skillnader mellan en biologisk och vanlig ost är inte lätt att se direkt. Smaken skiljer sig inte mycket och även sätten osten görs på har mycket gemensamt. Det finns många olika unga biologiska ostar, biologiska ostar som lagrats längre, men även varianter med kryddor. Nästan alla välkända ostar har nuförtiden även en biologisk variant! Det är bra att veta att man inte alltid använder ren vegetarisk löpe när biologisk ost görs. Det betyder i praktiken att en biologisk ost inte alltid är vegetarisk, dock tar bönder oftast hänsyn till detta. Biologisk ost finns i bitar, men kan också köpas som hel ost. Härligt för varje ostbräda!
Gjord med respekt
Vad gör att en biologisk ost är biologisk då? Skillnader finns i vad korna får att äta, gödslingen av betesmarkerna och användning av hjälpämnen. Kon får endast biologisk mat, och det gör att smaken av mjölken blir bättre, och betesmarken får inte berikas med konstgjord gödsling. När osten görs är det inte tillåtet att använda medel som bestrider mögel, och osten får inte färgas. Bara gårdar som lever upp till alla dessa krav får märka sina ostar som ’biologiska’, något att vara stolt över!