Manchego
Manchego
Denna ost är en utsökt, karaktäristisk ost från Spanien. Namnet 'Manchego' kommer från 'La Mancha', regionen i Spanien där denna ost kommer ifrån. Detta är inlandet i Spanien, känt för sina väderkvarnar och för den historiska karaktären Don Quijote. Du kan känna igen osten på skorpans sicksackmönster. Ursprungligen skapades detta mönster av bandet av flätat gräs som lindades runt osten för att tillåta fukten att rinna bort under pressningen av osten. Idag finns det två typer: den traditionella Manchego, tillagad på en gård med opastöriserad mjölk och den industriella varianten, som är gjord på pastöriserad mjölk.
Manchego är en ost gjord av fårmjölk. Fårmjölken ger osten dess typiska och uttalade smak: lätt kryddig, nötig och med en ton av fårmjölk i slutet. Ostens insida har en elfenbensgul färg. Manchego är en fast ost som är lätt att skiva eller skära i de traditionella trianglarna. Osten har en kompakt konsistens med små hål. Mogningsprocessen tar minst 60 dagar och endast mjölk från fåren från La Mancha används.
Du kan äta Manchego direkt ur förpackningen eller med bröd. Du kan också använda osten som antipasto (förrätt) med oliver och soltorkade tomater och ett gott glas rött vin eller torr sherry. Manchego smakar även bra i kombination med frukter som fikon eller membrillo. Förutom en röd Rioja passar Manchego också bra till en Manzanilla, ett torrt men fräscht vitt vin.
Manchego är en ost att verkligen njuta av till fullo. På grund av ostens mångsidiga natur är varje kombination en överraskning! Och med varje tugga kan du smaka på den gamla traditionen av denna vackra spanska ost från La Mancha.