Lutjewinkel 1916
Upptäck byn som är känd över hela världen för sin ost: Lutjewinkel. I den här staden i norra den holländska provinsen Noord-Holland har de tillverkat ost sedan 1916. De gör detta med stort hantverk och med bara ingredienser av bästa kvalitet.
Det är inte utan anledning att deras ost anses ha den bästa kvaliteten och den rikaste smaken av alla ostar i världen. Alla ostar åldras naturligt i trähyllor och smaksätts vid exakt rätt tidpunkt. Med en överraskande rik smakpalett finns det en variation för varje ostälskare. I Lutjewinkel gör de mjuka, unga ostar, såväl som intensivt lagrade sorter.
Lutjewinkel unga och halvmogna ostar
Originalosten Lutjewinkel 1916 48+ (ung) är officiellt erkänd som en regional produkt. Det betyder att det bara är tillåtet att göra av ostmästare i Noord-Holland. På så sätt kan de försäkra dig om en traditionellt producerad ost, gjord av riktiga specialister. Osten är gjord av högkvalitativ ängsmjölk (precis som alla andra sorter), vilket ger den dess karaktäristiska krämiga smak.
The Lutjewinkel 1916 Lekker & Licht 35+ (Tasty & Light) innehåller en lägre mängd fett, men har fortfarande den karakteristiska smaken av Gouda-ost. Den lätta och krämiga smaken gör den lätt att kombinera med annan mat. Eftersom konsistensen är ganska mjuk är den lätt att skiva upp, till exempel att lägga på rostat bröd eller en smörgås. Sist men inte minst smälter den snabbt och passar därför till grillade ostmackor och som topping på pizza och ugnsrätter.
Letar du efter en ost med lite mer krydda? Sedan Lutjewinkel 1915 Verfijnd & Romig (raffinerad och krämig) är den för dig. Denna mogna ost har lagrats längre och har därför en mer intensiv, fyllig smak, men är fortfarande mycket krämig. Även om det är en mogen ost har proteinerna inte kristalliserat ännu, varför det är lätt att skiva eller skära i kuber.
Lutjewinkel lagrade ostar
Om du föredrar en fin lagrad ost med en salt, kryddig smak, kan Lutjewinkel 1916 Pittig & Romig (Spicy & Creamy) är rätt val för dig. Den är mjukare och mildare än vanlig lagrad ost, men kryddigare än en halvmognad ost.
Sist men inte minst har vi Lutjewinkel 1916 Robuust & Romig (robust & krämig) ost. Detta är en intensiv ost med ett fast bett och stark arom. Den är torr, hård konsistens gör den lätt att riva och inkorporera i sallader eller pastarätter.
Vilken Lutjewinkel-sort är din favorit?