Twentse Bunkerkaas (bunkerost) | 250 gram

Twentse Bunkerkaas (bunkerost) | 250 gram
Du borde inte förvänta dig det, men det finns en ny del holländsk ära som finns i en gammal bunker i Twente. Det är den mogna platsen för ’Twentse Bunkerkaas’. Förhållandena i bunkern, mognadsprocessen på cirka sju månader, och dess speciella recept ger en något kryddig, fyllig och krämig smak. Det är en halvhård ost på 16 kg, som efter ca 25 veckors mognad smakar som bäst: en fullständig och krämig smak och med en kryddig nötliknande underton. Förutom den klassiska Twente Bunkerkaas (ko) finns det också Twente Bunker getost.
Beskrivning / Twentse Bunkerkaas (bunkerost) | 250 gram
Twentse Bunkerost
Du borde inte förvänta dig det, men det finns en ny del holländsk ära som finns i en gammal bunker i Twente. Det är den mogna platsen för ’Twentse Bunkerkaas’. Förhållandena i bunkern, mognadsprocessen på cirka sju månader, och dess speciella recept ger en något kryddig, fyllig och krämig smak. Det är en halvhård ost på 16 kg, som efter ca 25 veckors mognad smakar som bäst: en fullständig och krämig smak och med en kryddig nötliknande underton. Förutom den klassiska Twente Bunkerkaas (ko) finns det också Twente Bunker getost.
Ingredienser:
Fett 48+, pastöriserad komjölk, mikrobiell Löpe, salt
Kvalitet:
Din ost är färskskuren och vakuumförpackad!
Holländsk osts hårda struktur gör den perfekt lämpad för att skickas med post.
Ost från ammunitionsförvaringen
I Twente-förorten Daarle finns ett komplex som brukade användas för ammunitionslagring. Komplexet består av 25 stora och små ammunitionslager och bunkrar. Under tjocka betongväggar som omfattas rikligt på utsidan med stora träd och växter, är åtta dolda bunkrar som visade sig vara den perfekta platsen att mogna osten. Luftfuktigheten är konstant och det finns bra isolering, så temperaturen blir alltid ca 15 grader.
En familj med en osthistoria
År 2011 mötte osttillverkaren Jan Peter Nijenhuis denna vackra bunker under hans sökande efter en bra mognande plats för ost. Familjen Nijenhuis har en historia i ostvärlden. Hans farfar hade redan en ostaffär i Twente runt 1940 och hans far hade en ostgrossist. Därför utvecklade han en hel del känsla för osttraditionen i Twente.
En vegetarisk och hållbar ost
Dessutom betalar Nijenhuis mycket uppmärksamhet åt en hållbar produktionsprocess. Twentse Bunkerkaas är moget på ett energieffektivt sätt, eftersom den konstanta temperaturen kräver liten kraft. Osten produceras så naturligt som möjligt enligt traditionella traditioner. Det innehåller till exempel inte färgämnen. Dessutom, mycket speciellt, är denna ost vegetarisk. Detta är på grund av löpe. Som de flesta ostar så kommer löpe från magen på en död kalv och det är därför som ost normalt inte är vegetariskt. Twentse Bunkerkaas innehåller dock vegetarisk löpe, så det är inget djurlidande som är inblandat.
Speciellt utvecklat recept
Förutom att Twentse Bunkerkaas har mognat i cirka 7 månader i en lugn miljö, ger det specialutvecklade receptet också den unika smaken. Ingredienserna inkluderar en speciell typ av mjölksyra. Men huvudämnet är naturligtvis mjölken. Osten är gjord av icke-skummad nordholländsk mjölk, och det är vad du smakar. Osten går fantastiskt tillsammans med ett glas port eller ett glas rött vin.
Ett slående utseende
Twentse Bunkerkaas är inte bara mycket välsmakande, dess starka och konstnärliga utseende imponerar också. Det har ingen etikett och banderol, som normalt är fallet med ostar, men logotypen pressas på toppen och sidan. Detta gör det till en riktig blickfångare i ditt kök, men också en gåva som du kan överraska någon med!
Mer information
Dimension hel ost | +/- 40 cm Ø x 10 cm H |
---|---|
Smakstyrka | Pikanta |
Näringsvärdesinformation | per 100 gram |
fett (gr) | 32,5 |
Mättat fett (gr) | 20 |
Kalcium (mg) | 784 |
Kalorier (kcal) | 368 |
Kilojoules (KJ) | 1526 |
kolhydrater (gr) | 0 |
Protein (gr) | 25,5 |
Natrium (mg) | 751 |
Typ av mjölk | Ko
![]() |
Glutenfri | Nej |
Typ av löpe | Vegetarisk löpe (mikrobiell)
![]() |
Sockerfri | Ja |
Kan innehålla spår av jordnötter | Ja |
Ätbar ostkant | Nej |
Laktosfri | Yes
![]() |
Pastöriserad Ja/Nej | Pastöriserad |
Begränsad hållbarhet | Nej |